28 Temmuz 2022 Perşembe

Oyuncak Alırken Dikkat!

      

Oyuncaklar Sağlıklı mı?

Bütün anne babalar çocuklarının oyun yaşlarının dolu dolu geçmesini ister. Bunun için her türlü fedakarlığı yapmaya hazırdır. Oyun çağının dolu dolu yaşanabilmesi bir nebze de olsa bebeğimize ya da çocuğumuza aldığımız oyuncaklarla gerçekleşebilecek bir durumdur.


Oyuncak  marketlerinde binlerce oyuncak var ve her geçen gün yüzlerce yeni oyuncak piyasaya çıkıyor. Bu oyuncaklar çocuklar için eğlence kaynağı olmasının yanı sıra onların gelişimi için de önemli. Ama oyuncaklardan dolayı oluşan yaralanmalardan hastaneye gitmek zorunda kalan çocukların sayısı ise hiç az değil. Her şeyi ağzına götüren 3 yaşından küçük çocuklardan; yutulabilen, boğaza tıkanabilen oyuncakları sakınmak gerekiyor! Kimse başına böyle bir şey gelsin istemez.


     Zamanımızda üreticiler her oyuncak için bazı kurallara uymak zorundalar. Artık üretim maddelerine dikkat ediliyor ve kutularında yaş kategorileri belirtiliyor. Bu duruma rağmen büyük sorumluluk yine ailelere düşüyor. Oyuncak seçerken ve çocuğunuza teslim ederken öncelikle şunlara dikkat edilmelidir:

Hangi oyuncaklar sağlıklı?

  • Boyalı olan oyuncaklar, kurşun ve benzeri zehir saçabilecek maddeler içermemeli.
  • Boyama için kullanılan kalemler ve benzeri şeyler zehirleyici özellikte olmamalı, yasal standartlara uygun olmalı. Denetlenmiş olmasına özen gösterilmeli.
  • Kumaştan yapılan oyuncaklar, kolayca tutuşmamalı ve hatta yanmayan maddeden üretilmiş olmalı. Hijyenine dikkat edilmeli
  • İçi pamuk gibi şeylerle doldurulmuş olan oyuncaklar yıkanabilir olmalı ve mutlaka arada bir yıkanmalı.

Yaşa Göre Oyuncak Seçimi

          Duygusal bir değeri olan, büyüklerinden kalan eski oyuncakları çocuğunuza verirken iki kere düşünün. Bu oyuncaklar günümüzün yasal standartlarında üretilmediği için birçok açıdan zararlı olabilir. Bir diğer ihtimalle, kullanılmaktan hasar görmüş, kırılmış olabilirler.
Çok fazla ses çıkaran oyuncakları da çocuğunuza teslim etmeyin. Müzikal ya da elektronik oyuncakların yaratacağı gürültü, çocukların işitme sistemleri için zararlı olabilir.
Her çocuk özeldir ve farklıdır. Bu yüzden oyuncak seçerken, etiketini ve içeriğini okumak her zaman yeterli olmaz. Çocuğunuzun oynayabileceği, alışkanlıklarına uygun oyuncaklar satın alın. Yaşıtlarından ileri bir çocuğa, daha büyükler için yapılmış oyuncaklar almayın. Çünkü oyuncakların yaş kategorileri, sadece zekâya ve olgunluğa göre değil, güvenlik faktörlerine göre de hazırlanıyor!
Oyuncak olmayan makas, kibrit, şişirilmemiş ya da yırtık balon gibi birçok materyal de çocuğunuzun ilgisini çekebilir. Bu maddeleri onların erişebilecekleri yerlerde bulundurmayın.
Bozuk ve kırık oyuncakları, tamir etmek üzere ayırın ya da atın. Tahta oyuncakların kıymıklarına dikkat edin. Ortalıkta tehlike yaratmaması için, oyuncaklarıyla oynadıktan sonra onları yerlerine koymasını öğretin. Anti bakteriyel mendillerle oyuncakları temiz tutup, yıkanabilenleri de sık sık yıkamayı unutmayın!

Oyuncak Alırken Dikkat! Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Admin

0 yorum: