19 Şubat 2011 Cumartesi

Bebekler İçin Anne Sütünün Önemi

Meleklerim; anne sütünün önemini birçoğumuz biliyoruz.Hatta önemi aklımıza kazınsın diye hastanelerde uyarı yazıları asılır, sokaklarda afişlerle anlatılır.Bakın meleklerim bu değerli besini değerli kılan şeyler nelermiş?
Anne sütünün önemi!!!
Anne sütünün önemi

Anne sütü son derece pratik olması ve pek çok psikolojik avantajları olması nedeniyle binlerce yıldır süt çocuğu beslenmesinde tek kaynak olmuştur diğer sütler değişiktir ve insan bebeği için bu derece uyun değildir. Bu yüzden ki anne sütü eşsizdir. Anne sütünün besin içeriği mükemmeldir. Kolay hazmedilir. Bebeğin bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Anne ile bebek arasında kuvvetli bir bağ oluşmasını sağlar emzirme yeni gebeliği önler anne sağlığını korur. Maliyeti yoktur emzirme ile anneyi uterus ve over kanseri riskinden korur. Uteurs çabuk toparlanır ve anemi riski azalır. Annenin çabuk formuna dönmesini sağlar. Her kadının sütü bebeğine yetecek kadardır. İlk önce anne sütünün ne kadar önemli olduğunu anlamak için anne sütünün besin öğelerine bakalım. Mesela anne sütünü inek sütü ile karşılaştıralım. Bütün sütlerde görüldüğü üzere yağ protein ve laktoz bulunur
Hayvan sütleri insan sütlerinden daha çok protein içerirler. Protein önemli bir besin maddesidir. Daha fazla proteinin daha iyi olduğunu düşünebilirsiniz ancak hayvanlar insanlardan hızlı büyürler ve daha yüksek protein konsantrasyonu içeren sütlere ihtiyaçları vardır. Bir bebeğin tam olgunlaşmamış böbrekleri için hayvan sütündeki proteyinlerin fazlasını atmak zordur.
Değişik sütlerde ki protein nitelik ve nicelik yönünden farklıdır. İnek sütünde ki proteyinin büyük bir kısmı kazeindir. Kazein bebeğin midesinde yoğun ve sindirilemeyen pıhtılar oluşturur. İnsan sütünde daha az kazein vardır. Ve sindirimi kolay olan yumuşak pıhtılar oluşturur.
Çözülebilir whey proteinleri de farklıdır. İnsan sütünde whey proteinlerin çoğu anti infektif proteinlerdir. Bebeği enfeksiyonlardan korurlar hayvan sütlerinde bebeği koruyan antiinfektif protein türleri yoktur. Yapay beslenen bebeklerde hayvan sütünde ki proteine entolerans gelişir. Değişik türlerde protein içeren besinleri aldıklarında ishal karın ağrısı döküntü ve diğer semptomlar görülebilir. İshal kronikleşebilir. Hayvan sütünde ki yada süt formülleri alanlarda anne sütü alanlara göre egzamaya ve astıma yol açan alerjiler daha sık görülür

Bebekler İçin Anne Sütünün Önemi Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Admin

0 yorum: