19 Şubat 2011 Cumartesi

Yeni Doğan Bebekler İçin Banyo - Ağlama - Uyku

Yenidoğan Bebeğin Temizlenmesi ( Banyosu )
Bebek dünyaya geldiği anda yapılacak ilk iş, göbeğinin bağlanması, solunum yollarının temizlenmesidir. ( Amniyos suyunun solunum yollarından dışarı çekilmesi )
Çocuk 37 derece suyla iyice yıkanır. Bundan sonraki yıkama göbek düştükten sonra olması gerekmektedir. Fakat zaruri hallerde bazı yerleri yıkanabilir. Kesinlikle göbek düşmeden göbeğe su değdirmeyiniz. Göbek düşmeden yıkanan bebekte iltihap olur.
Yeni doğan bebek sık sık kaka yapar ve işer. Altı kirlenir ve pislenir. Derisi çok naziktir, tahrişten çabuk etkilenir. Mikroplanır ve yaralar oluşabilir. Yeni doğan bebeğin temizliğini sıcak su ve pamukla yapınız kesinlikle Islak mendil kullanmayınız. Islak mendil pişiğe yol açar.
Bundan sonra pişik kremi ve yağ kullanabilirsiniz. Zeytinyağı pişiğe çok iyi geldiğinden kullanabilirsiniz. Henüz banyo yapmayan çocuk en az günde bir kez temizlenmeli, kakasının rengi ve kokusu tetkik edilmelidir.

Yenidoğan Bebeklerde Ağlama Yeni doğan bebeğin ağlamaları aileler için önemli bir sorundur. Ağlayan bebeğe derhal bakılır. Elbiseleri ve kundak çok sıkı olursa bundan etkilenir. Çamaşırlar, arasında, iğne gibi yabancı cisim bulunması, gaz çıkarmama, emzirme saatinin gelmesi, su ihtiyacı ağlama nedeni olabilir. Ağlarken çocukla ilgilenmemek, ağlamaya bırakmak çocuğu mutsuz eder, kucağa alma ise, aileyi esir eder. Orta yol mutlaka bulunmalıdır.
Sağlıkları yerinde olan bebekler, günün aynı saatinde sebepsiz olarak ağlarlar. Emzirmeden sonra rahat bir uyku başlar, uyanma zamanına doğru hafif kıpırdanmalar ve memnuniyetsizlik belirtileri görülür. Giderek şiddetini artırır. Çok kere “acıkması” şeklinde yorumlanır. Çocuk normal beslense bile ağlama krizleri gelir. Hekime gidiş nedenleri olur. Bazen bir saat kadar süren ağlama krizleri görülür. Ailenin panik içinde olduğunu hisseden bebek, ağlamanın şiddetini artırır. Bu durum, sinir deşarjı (boşalma) olarak nitelendirilir.
Çocuk çok kere oyalanmak ister. Bu, kucak alışkanlığı yapar. Yere koyarsın ağlar, kucakta susar. Ağzına yalancı meme alan ve parmak emen çocuklarda bu vasıtalar susturuculuk vazifesi yapar.
Bebeğin sinirleri için yararlı olan ağlama se ansları, aileler için dayanılmaz zor durumlardır. Sabır, özen ve dikkat gerektirir. Üç aylığa kadar devam eder, sonra periyodik ağlama sahneleri azalır.
Sokağa Çıkarma: “Yeni doğan bebek, zorunlu hâller dışında dışarıya, açık havaya çıkartılırmaz. diye bir kural yoktur. Her canlı gibi onun da te miz havaya, güneşe ihtiyacı vardır. Ayrıca çocu ğun sinirlerini yatıştırır ve sakinleştirir.
Ancak çok kere temiz olmayan hava, sis, aşırı duman ve toz, şehir içindeki vasıtaların eksoz ga zı, fabrika ve meskenlerin ısıtılması sonucu meydana gelen hava kirlenmesinin çok olduğu kış aylarında, dikkatli davranılması gerekir.

Yenidoğan Çağında Yatırma ve Uyku
Bebekler genelde sırt üstü, yan yatırılır. Bu şekilde tefek kusmalardan ve boğulma tehlikesinden kurtulur. Günümüzde boğulma tehlikesi için güvenli yatış yastığı bulunmaktadır. Bunlardan kullanabilirsiniz. Fakat bebeklerde en uygun yatırma kısa süre karın üstü yatırmadır. Hafif sert, kırışık olmayan bir zemin uygundur.
Çocuk başını kaldırırsa, etrafı incelemeye başlayabilir. Yastık kullanılmaz. Çünkü yastıksız yatış çocuğun omurga bozukluklarını önler ve göğüs adalelerinin gelişmesine yardım eder.
Günlük uyku süresi bebeklerde 16-20 saat kadardır. Bebek, sakin, aydınlık bir odada küçük yatağında uyutulmalıdır. Işık bebeğin uyumasını engellemez.

Yeni Doğan Bebekler İçin Banyo - Ağlama - Uyku Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Admin

0 yorum: