19 Şubat 2011 Cumartesi

Yeni Doğan Çocuklarda Sarılık ve Çeşitleri

Yenidoğan bebeklerde sarılık
Doğumun ikinci veya üçüncü günü gözlerde ve ciltte hafif sarılık belirir. Buna fizyolojik sarılık denir.  Sarılık gününüzde 5 bebekten 1 de görülmektedir. Korkulacak hiç bir şey yoktur. Genelde kendiliğinden geçer veya 1 gün hekim kontrolünde bulundurulur. Hekim kontrolünde iyileşir.
Bebeğin Sarılık olma sebepleri nelerdir.?Yeni doğan bebekte alyuvarlar normalden fazladır. Bunların yıkımı sonucu meydana çıkan sarı madde, buna bilürubin denir. Karaciğer henüz görevini tam yapmadığı için bu sarı madde vücuttan atılamaz ve birikir. Sarılık şiddetlenirse tıbbi müdahale gerektirir.
Bunların yanı sıra ;
- Yapay sancı ile doğan bebeklerde
-Annedeki şeker hastalığına bağlı olarak
-Hepatit b bulunanlarda
-Doğum esnasındaki zorlanmalardan dolayı sarılık meydana gelir.

Yenidoğan Sarılığı ÇeşitleriEn  çok görülen fizyolojik sarılığıdır. Daha sonra Anne sütü sarılığı görülmektedir. Az miktarda patalojik sarılıkta görülür.

1. Fizyolojik sarılık

Yeni doğan bebeklerde alyuvarlar normalden fazla olduğu için karaciğer henüz vazifesini tam yapamaz ve doğumda 2 mg olan bilürubin maddesi doğumdan sonraki 3. -4. günde 6 mg. ye kadar çıkar ve karaciğer bunu vücuttan atamaz. Fizyolojik sarılık 42 haftalık doğumların neredeyse tamamında görülmez.

Anne Sütü Sarılığı

Anne sütü ile beslenen bebeklerde bilürubin 12 mg. kadar çıkabilir. Bu oran emzirilen bebekler içerisinde %12-%14 arasındadır. Karaciğerin tam anlamıyla devreye girene kadar bu sarılık devam edebilir. Genellikle kendiliğinden geçer. Her hangi bir rahatsızlık sorunu ile karşı karşıya kalmayız. Bu tür sarılıklarda bebek anne sütü emmeye devam ederse sarılık ortadan kalkar.
3. Patalojik sarılık
Çok az görülmektedir. Genellikle ilk 24 saatte oraya çıkar. Bilürubin oranı daha yüksektir. Tıbbi müdahale gerekebilir.

Yeni Doğan Çocuklarda Sarılık ve Çeşitleri Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Admin

0 yorum: